Blog ervaring Cleanse & Revitalise-challenge

Vanaf maandag 8 januari begin ik samen met een paar dames de Cleanse & Revitalise-challenge. Één van deze dames houdt ons op de hoogte van haar ervaring tijdens de kuur.

Bericht van 7 januari 2018

Nee, ik doe niet aan goede voornemens. Wel ben ik klaar met het opgeblazen gevoel, de sufheid en het gebrek aan energie dat me in deze tijd van het jaar parten dreigt te spelen. “Ga je mee detoxen?”. Elina vroeg het precies op het goede moment. Nou ja, wat is het goede moment om jezelf te 11 dagen te onderwerpen aan een strikt regime van fruit, groenten, voedingssupplementen en andere strengheid? Met een gezellig bedrijfsnieuwjaarsontbijt en een serie nieuwjaarsrecepties voor de boeg, lijkt het niet helemaal logisch.

Of juist wel. Een uitdaging is er om aan te gaan. Dus toog ik gisteren met mijn speciale detox-boodschappenlijstje naar de winkels en ben ik een verzameling adukibonen, smoothie-ingrediënten en 12 soorten groenten en fruit rijker. Vandaag naar de sauna, want goed uitgerust lijkt het halve werk. In ieder geval helpt het. En de cateraar voor dat bedrijfsontbijt denkt vrolijk mee: ik krijg mijn eigen, speciale bordje.

Elf dagen afzien? Het wordt vast lastig af en toe. Maar wat is nou elf dagen? Blik op de horizon helpt om alvast te vertrouwen op een succesvolle kuur. Straks zit dat leuke jasje weer lekker en huppel ik opnieuw de trappen op en af. Hoeveel tijd gaat het schelen als je die niet besteed aan denken aan of maken van eten?

Lezen jullie mee de komende tijd? Op weg naar #lekkerinmijnlijf

Bericht van 10 januari 2018

“Ben je nerveus?” Mijn dochter kijkt me onderzoekend aan. “Waarover zou ik nerveus moeten zijn?” Stomverbaasd kijk ik haar aan. “Nou, je gaat detoxen morgen en volgens mij vind je het spannend.”

Dat had ik me niet gerealiseerd. Ze had wel gelijk. Een drukke werkweek met allerlei feestelijkheden in het vooruitzicht, daar hikte ik toch wel een beetje tegen aan. Gelukkig begon het goed. Waar mijn collega’s de maandag startten met een geweldig Nieuwjaarsontbijt, had onze huis-cateraar Peter gezorgd voor een bak vol heerlijke meloen. Speciaal voor mij. De eerste hindernis glorieus getackeld. Mijn dag kon niet meer stuk.

Met de uitgebreide lunches en tussendoortjes kwam ik de eerste twee dagen van afbouwen prima door. De slaapaanvallen die ik halverwege de middag krijg, zijn wel even wennen. Nou ben ik een siësta-vrouw, maar om nou pardoes in slaap te vallen tussen mijn collega’s….. ik hoop toch dat ik daarvoor een oplossing vindt. “Je bent gewend aan suikers en die krijg je nu al veel minder”, vertelt Elina. Oh ja, verslaving, ook ik. Mijn laatste bak koffie voor de komende tijd was maandag een welkome oppepper.

De smultaart van een collega weerstond ik glimlachend. De frisse muntjes in mijn tas, waar ik zomaar naar grijp, ook. Die moeten maar niet meer uit de tas voorlopig. Wel voer ik opeens een streng regime als het gaat om op tijd eten en drinken. Liet ik mijn lunchpauze er eerder vooral bij inschieten, want werk is nooit af, nu schuif ik de typmasjien aan de kant en komen de crackers met lekkers boven tafel. Alleen daarvoor is het dus al goed, dat detoxen. Voor de regelmaat.

Op tijd naar bed is ook zoiets. Weet niet wat me overkomt, als ik mezelf om 21 uur knus op de bank terug vindt, elke twee minuten gapende. Dus het is ook nog vermoeiend, al dat letten op je voeding en het regime. Chronisch slaaptekort van weken doet zich gelden nu, dat moet dus echt anders, voordat de echte schoonmaakfase ingaat. En dat gaat vandaag echt gebeuren!

Mocht ik nu nog wel een paar koppen thee, dat wordt de komende dagen steeds minder. Misschien zie ik daar wel het meeste tegenop. Het eten is het probleem nog niet. De heerlijke ovenschotel van vanavond gaat voortaan regelmatig op tafel komen, smullen was het. Het Cleanse & Revitalise-boekje met recepten is echt een handvat. En zo ook de appjes met tips van Elina.

Intern begint er af en toe al wel wat te borrelen. De pillen die helpen om de troep uit mijn organen te werken, die doen het dus. En toch heb ik al twee nachten wonderwel geslapen. Vandaag wordt een boeiende uitdaging, want vanuit mijn werk naar een Nieuwjaarsreceptie. Waar ik dus aan het water ga en niet naar de hapjes kijk. Maar eerst een volle agenda, afleiding genoeg. Met mijn smoothie en detox-thee in de tas de derde dag in, gaat het lukken vandaag? Vast wel, want weer #lekkerinmijnlijf. is mijn hoger doel. Meer over onze detox-challenge lees je op de website van Elina’s Salon.

                                                                              

Bericht van 12 januari 2018

Serene rust aan het begin van dag 5 in detox-land. Twee etmalen hard core ontgiften verder en wat gaat het goed! Behalve die ene olijf tijdens het maken van de salade voor gisteravond, heb ik nog geen moment gespijbeld. Echt niet. En reken maar dat er uitdagingen voorbij kwamen.

Een beregezellige Nieuwjaarsreceptie in het Posthuis Theater doorleefde ik op de fijne ontmoetingen, interessante gesprekken en het heerlijke, speciale kopje thee aan de bar. Geen hapje of wijntje aangeraakt. Naar de pontificale zakken snoep op de werktafel heb ik niet gekeken. Hoe lief is het als je collega iets lekkers  komt uitdelen aan de anderen en met een boog om je bureau loopt: “Ik vraag het niet eens aan José, want ze detoxt.” Dochterlief eet gewoon met me mee, met vandaag als toevoeging lekkere worstjes. Als ik ze maar niet hoef te bakken na een volle werkdag, houd ik het helemaal vol.

De slaapdip na lunchtijd ben ik inmiddels te boven, net als het gevoel van honger dat heel af en toe de kop opsteekt. Ik moet wel vroeger op dan anders, want een halve ananas als ontbijt werk je niet zomaar weg. Behalve de smoothie van vandaag, vond ik alles wat ik moest eten, nog lekker ook. dat ‘alles’ bestaat nu alleen nog uit groenten en fruit.

“Het bitterzout moet je maar niet nemen voor een drukke werkdag”, waarschuwde Elina. Maar though cookie als ik ben, ging het eerste zakje er woensdagavond in. Zal ik schrijven over wat er inmiddels allemaal uit is gekomen? Nee hè, laat ik jullie dat besparen. Voor het eerst sinds tijden voel ik me in elk geval geen ballonnetje meer. Mijn interne kacheltje is wel opgestookt door het harde werken van mijn fabriekje, hoewel het loslaten aan de andere kant zorgt voor het koud hebben.

Sleur ik jullie meteen ook mee in een stuk detox-psychologie. Want dat loslaten gebeurt niet alleen op het fysieke vlak. “Ik wordt zo verdrietig af en toe. Een heel diep verdrietsgevoel, het lijkt net of het bijna aan de oppervlakte komt”, leg ik aan Elina uit. “Heb je niet heel veel op je lever? En staat de boog niet al heel lang heel gespannen, wat zich uit in de manier waarop je huid strak staat?” Zij legde niet alleen figuurlijk de vinger op de zere plek toen ik gisteravond in haar behandelstoel in Elina’s Salon lag.

Een bindweefselmassage viel me ten deel. Laat ik nou gek zijn op massages. Maar deze was lijden, echt. Met ferme grepen ging ze mijn huid te lijf, waaronder zich allerlei afvalstoffen hadden opgehoopt. En mijn bindweefsel, dat ze zonder pardon enorm verkleefd noemde. En weer kwam er veel verdriet naar boven. Onuitgesproken dingen. Dat ik vaak zo hard moet vechten voor mijn zijn, dat gevoel van niet serieus worden genomen, dat ik zo alleen ben, dat……..  zo was er nog wel een en ander aan oprecht, verborgen, stil verdriet dat naar boven kwam. Ja, je maakt niet alleen je lijf schoon tijdens zo’n kuur, ook je geest en gevoel komen onherroepelijk aan bod.

Het werd toch echt wel een feestje, want daarna ladingen warme doeken, maskers en smeerseltjes waarvan ik weer helemaal blij bijna in slaap viel van ontspanning. Zo’n massage is dus echt een aanrader tijdens deze challenge. En slapen. Vooral genoeg slapen. Want met je voeding krijg je alleen je hoogstnodige energie naar binnen om een dag door te komen. De rest gaat zitten in het wegwerken van je interne troep. Je komt er direct achter waar je keuzes moeten liggen. Vandaag een dagje rustiger aan dus. Maar wel goed op weg naar #weerlekkerinmijnlijf

                                                                                      

Bericht van 15 januari

Uitslapen! Dat was lang geleden, realiseerde ik me toen ik zaterdag tegen 10.30 uur voorzichtig een oog open deed. Ik was het verleerd, dat uitslapen. Vorige keer schreef ik al over het nut van voldoende slapen. Heerlijk voelde het, maar wat kwam ik in de knoei, de rest van de dag.

Ontbijten tegen lunchtijd, wat in het dagelijkse leven gewoon brunchen heet, zit er met detoxen niet in. Dus schuift alles een paar uur op. Als je thuis bent, maakt dat allemaal niet zo uit, merkte ik zondag. Maar zaterdag was een dag met afspraken. Om nou op een opening van een nieuwe, bomvolle tentoonstelling je smoothie naar binnen te gaan werken, is niet echt een optie. De lonkende blokjes kaas en Friese worst heb ik overigens dapper weerstaan.

Zaterdag was een dag waarop alles anders liep. Ik miste er een tussendoortje door, wat ruimschoots werd goedgemaakt door overheerlijke groetenspaghetti van courgette en wortel in goed gezelschap. Ook als je detoxt, kun je gasten hebben, het eten was een feestje. Hij had een machientje om lange slierten te draaien van de groenten. Even wokken, saus erover en ik vond het smullen.

Maar enfin, hoe belangrijk slapen is, regelmaat is dat misschien nog wel meer. Op zondag was ik even helemaal klaar met het plannen, naar de klok kijken, doorstomen, wat ik de hele week al doe. Zondag was er geen tijd. Gewoon je mobiel niet aanhebben tot ongeveer het einde van de dag. Mensen, het kan! En de wereld is niet vergaan zonder dat ik het door had! (Wat ik vanmorgen vroeg las, want altijd eerst even alle nieuws checken).

Zondag was mijn stilte dag. Lekker in mijn eigen tempo doen wat ik toch al wel moest doen, maar nu eens zonder ‘moeten’. En het eten? Dat ging geweldig. Als je in de morgen alles klaar zet voor de hele dag, geven je lichaam en de stand van de zon wel aan wanneer het tijd is voor die fruithap of dat tussendoortje.

Het maakte dat ik me realiseerde wat eigenlijk het grootste gif is waarvan je last kunt hebben: druk. Werkdruk. Tijdsdruk. Sociale druk. Altijd maar druk. Stel je voor dat je in je eigen ritme kon leven en werken, wat voor moois en productiviteit zou dat opleveren?

Nog vier dagen te gaan in de Cleanse & Revitalise Challenge en wat gaat het goed. Vandaag een drukke dag, ik verlang een beetje naar gisteren, naar leven in mijn eigen ritme dus. Als de keelpijn die vanmorgen opkwam maar niet doorzet, want hoestsiroop past niet echt in het dieet van deze elf dagen.

Foto: hoeveel groenten heb je nodig om je humus op te krijgen?

                                                                                   

Bericht van 17 januari 2018

Dat detoxen brengt nogal wat te weeg, waaronder een flinke dosis creativiteit. Of het nou komt doordat je opschoont en (weer) helder wordt, of doordat al die gezonde groenten- en fruitbouwstoffen goed zijn voor je hersenpan. Niet alleen ikzelf ben ervan aan het schrijven gegaan, ook Elsbeth klom in de pen om jullie te vertellen over haar detox-tour. Lees je mee?

“De hoofdreden dat ik met deze kuur ben begonnen, was om te kijken of het effect heeft op mijn migraine. Ik heb regelmatig flinke migraine en daarnaast te vaak ‘gewoon’ hoofdpijn. Altijd al gehad, vreselijke aanvallen, waarin alleen zogenaamde triptanen je van de ergste pijn kunnen verlossen. Hormonen spelen daar hoogstwaarschijnlijk een grote rol bij, maar wie weet wat zo’n reiniging teweeg brengt.

Daarnaast leek het mij, en ook mijn twee dochters van 21 en 16, goed om ons lichaam te ontdoen van afvalstoffen, geen suikers en dergelijke te gebruiken en ons bewust te zijn van wat we eten. Heel fijn om het samen te doen. Zo stimuleren we elkaar en staan we samen in de keuken, die gekleurd is door heel veel groente en fruit.

Het is goed vol te houden. Met wat extra fruit en worteltjes tussendoor, ook omdat we blijven sporten, of naar school moeten fietsen. Of toch een beetje trek hebben. Het soepje is heerlijk tussendoor. Het meest verbaast het me dat ik nagenoeg geen koffie mis. Ik wil straks wel weer koffie drinken, maar er niet meer van afhankelijk zijn; ik ben geen grote koffiedrinker, maar één kopje koffie ‘s morgens gaf vaak voldoende cafeïne om hoofdpijn de kop in te drukken.

Hoewel we de recepten heel lekker vinden, kijken we nu wel weer uit naar de bekende ‘bites’. Tijdens de kuur voel ik mij steeds fitter worden! Een goede reden om straks naast een heerlijk stukje appeltaart, veel fruit en groente te blijven eten.”

Wat een leuke kant van deze Cleanse & Revitalise Challenge, dat gevoel van ‘we doen het samen’. Met elkaar delen hoe het gaat werkt zo goed. En zoals je leest, gaat het super. Knap hoe deze kanjers het doen: koffie laten staan die je altijd verlichting bracht en dan dat sporten wat ze doen. Mijn oefeningen hangen nog braaf op de koelkast. Twee keer gedaan en toen ben ik ze gewoon vergeten. Als ik het verhaal van Elsbeth lees, ga ik me direct schamen en morgen even eerder op voor die squads en crunches. Mooi ook hoe haar dochters zich bewust zijn van het belang van goede voeding en gewoontes. Petje af.

Ik op weg naar #weerlekkerinmijnlijf en Elsbeth naar #weerlekkerzonderhoofdpijn, nog twee dagen te gaan en dan zit onze kuur er op. We gaan het halen, we weten het zeker. En dan staat de volgende groep in de startblokken, want intussen zijn er meer enthousiastelingen die de uitdaging aangaan. Elina heeft het maar druk met ons.

                                                                              

Bericht van 26 januari 2018

Of ik nog wel worst lustte, vroeg een grapjas me toen ik vorige week vrijdag triomfantelijk verkondigde dat ik was geslaagd voor mijn detox-examen. Na 11 dagen ontgiften en voornamelijk groenten en fruit nuttigen, dacht ik dat die worst er best wel weer in zou gaan. Of een klein blokje kaas? Dat ging toch minder makkelijk dan ik had gedacht.

Blij als een kind was ik met het 11 dagen volhouden van het detox-programma zonder spijbelen. Oh ja, die ene olijf had ik gesnoept. Een schoner gevoel, niet meer opgeblazen als een ballonnetje, grandioos haar, stralende huid, aangenaam humeur en wat een leuk bijkomend voordeel: ruim 5 kg afgevallen. Op de tiende dag begon ik wel te verzuren, maar dat gevoel herkende ik. Dat gaat na een dag over, het betekent dat je lichaam op zijn reserves teert. De behoefte aan eiwitten kwam op. Maar ik liep vrijdag alweer vrolijk en lichter door het centrum, op weg naar een welverdiende lunchafspraak. Jeetje, wat gezellig was het en heerlijk bovendien, maar ik kon al dat eten haast niet op.

En dat heeft een paar dagen geduurd. Dapper bleef ik in grote lijnen het detox-dieet volgen, met nog steeds elke avond een tablet om de darmflora happy te houden en op te bouwen. Dat water met die halve citroen kan best op de nuchtere maag. Bergen groenten staan hoog op mijn lijstje favorieten. Naar de recepten in het boekje van Laviesage blijven we regelmatig terug grijpen. En een strak regime van alleen drie maaltijden en twee tussendoortjes, dat is gewoon een kwestie van discipline. Van meer beweging wordt ik weer blij.

Maar oef! Toen ging het bijna mis en dreigde ik te vervallen in een oud patroon. Want spanning en stress door nare gebeurtenissen en daardoor veel te weinig slaap, sloegen toe. Keihard. Waar ik het vandaan haal om dan meer te gaan eten, daarvoor heb ik voor mezelf wel een uitleg. Maar eraan toegeven was nou net niet de bedoeling. Onrechtvaardigheid is giftig. Boosheid ook. En zelfmedelijden? Ay, dat ook. En slaapgebrek, loslaten van structuur: nare valkuilen. Mijn zoon had het altijd over ‘mijn fabriekje’ als hij praatte over wat zich in zijn buik allemaal afspeelde. Mijn fabriekje raakt dus van slag door al die onbalans. En toen vond ik chocolade opeens weer niet te versmaden. Wilde ik tortillachips met een potje crème fraîche. Neigde ik ernaar om toch een wijntje open te trekken. Ik kreeg bijna onbedwingbare behoefte aan patat.

Inmiddels ben ik alweer in het gareel en merk ik dat ik kan kiezen. Ja, vandaag tijdens een teamdag heb ik gesnoept en weinig bewogen. Maar wel hard mentaal gewerkt en daarvan krijg je trek. Dat haal ik weer in, want de komende dagen ben ik #buitenspelen tijdens mijn opleiding ‘Eten uit de Natuur’. Veel lopen, goed eten op gezette tijden en ’s avonds val je vanzelf op tijd om door de gezonde buitenlucht.

Conclusie? Wat heeft de detox me goed gedaan! Als ik ’s morgens direct goed begin, red ik de rest van de dag ook. Inclusief een keertje met liefde gebakken appeltaart, dat mag. Wat ben ik opgeknapt van deze 11 dagen opschonen. Zowel voor mijn lichaam als voor mijn geest een oppepper. Steeds dichter kom ik bij #weerlekkerinmijnlijf. Puur eten is heerlijk. Voor jezelf zorgen ook. Het lijkt een dooddoener, maar dat ben je waard. Voor de zomer doe ik het gewoon nog een keer, alleen al om te merken of de detox dan op dezelfde manier werkt, of dat mijn lichaam anders reageert.

Wil je ook meedoen? Neem contact op met Elina of een van haar collega’s in Elina’s Salon en laat je goed voorlichten. Je kunt zo instappen. En lijkt het je wat spannend? Lees mijn blogs nog eens door op de website. De Cleanse & Revitalise Challenge is goed te doen, je krijgt fijne begeleiding en 11 dagen zijn voorbij voor je het weet. Er is een kookboekje waarmee je je nieuwe goede gewoontes nog langer vol kunt houden. Ik ben een blij meisje nu, en dat gun ik jou ook.

Bedankt voor al jullie berichtjes, de likes en de peptalk, ik teerde erop als waren het……….. worteltjes, ananas en avocado’s.

                                                   

Winnaar Beauty Award 2022 | Winnaar Schoonheidsspecialiste van het jaar regio Noord | Elinassalon