Goud voor je huid
De kinderen krijg ik al bijna niet meer naar binnen en dat begrijp best: het is mei en we willen allemaal buitenspelen! Lekker in de tuin werken, of gezellig een terrasje pakken. De zon straalt en wordt steeds krachtiger. We krijgen er energie en een goed humeur van. En niet te vergeten: vitamine D.
De kinderen krijg ik al bijna niet meer naar binnen en dat begrijp best: het is mei en we willen allemaal buitenspelen! Lekker in de tuin werken, of gezellig een terrasje pakken. De zon straalt en wordt steeds krachtiger. We krijgen er energie en een goed humeur van. En niet te vergeten: vitamine D.
Dat is heerlijk en ik wil dat zonnige humeur niet verpesten, maar helaas is de zon ook oorzaak nummer 1 van huidkanker, vanwege de uv-straling. Weet je dat op dit moment 1 op de 5 mensen huidkanker krijgt? Hoewel 90 % hiervan niet uitzaait, wat in medische termen non-melanoma heet, kan het flinke schade aanrichten. Eerst beschadigt teveel uv-straling de huidcellen, waardoor je verbrandt of je huid rood kleurt. Kanker kan daarvan soms pas na jaren het gevolg zijn.
Niet iedereen heeft daarvan last. De zon heeft de meeste invloed op mensen met een bleke huid die langzaam bruint of snel verbrandt. Vaak hebben zij blond tot rood haar, of donkerblond tot kastanjebruin haar. De mensen met huidtypen I en II dus. Vooral voor hen is het oppassen geblazen. Wil je weten wat jouw huidtype is? Ga dan naar een huidspecialist, die kijkt graag met je mee.
Is het dan beter om niet meer in de zon te gaan? Eigenlijk wel. Het beste is om de schaduw op te zoeken. Lange kleding dragen en je hoofd bedekken met een pet of hoed helpt ook. En zoek je toch de zon op om van te genieten, doe dat dan bewust en gun jezelf een goede huidbescherming. Schoonheidsspecialistes komen er steeds meer van terug om dagverzorging met een beschermingsfactor aan te bieden. De werking hiervan blijkt niet goed genoeg te zijn. Je doet er beter aan om een passende huidverzorging te gebruiken en daaroverheen een zonbescherming met minimaal spf 15 te smeren. Met een beschermingsfactor 15 kun je ongeveer 150 minuten in de zon zijn, zonder voordat je opnieuw moet smeren.
Een klant haalde opgelucht adem toen ik dit met haar besprak: “Oh, dan kan ik nog even toe met mijn flesjes van vorig jaar, want die hebben spf 20.” Helaas, zo werkt het niet. Een zonnecrème of –olie die langer dan een jaar open is, verliest haar beschermende werking. Spf is maar beperkt houdbaar, dus eigenlijk smeer je dan voor niets. Ieder jaar een nieuw flesje is mijn advies.
Gelukkig kun je je huid ook van binnenuit helpen om zich te beschermen tegen de invloed van de zon. Sinds ik zelf Laviesage Protect gebruik, merk ik dat mijn huid zich veel beter weert tegen aanvallen van buitenaf. Dit prachtige product van Laviesage Nutricosmetics beschermt me tegen onder andere uv-straling en andere weersinvloeden, doordat het een aantal krachtige antioxidanten bevat. Dit zijn vitamines, sporenelementen en bioactieve stoffen, die beschadigende vrije radicalen onschadelijk maken. Ja, het klinkt bijna gewelddadig. Maar ik doe er dan ook alles aan om mijn huid en het onderliggende weefsel zo gezond en stressvrij mogelijk te maken. De spirulina, bèta-caroteen, vitamine C en E, zink, selenium en groene thee-extract uit Protect, ze werken daaraan allemaal mee.
Terug naar de positieve werking van de zon. Naast het al eerder genoemde effect op mijn humeur, wordt ik er ook blij van als ik denk aan de hoeveelheden vitamine D die mijn lichaam opbouwt. Zon is namelijk de belangrijkste bron van vitamine D, die je huid aanmaakt onder invloed van de uv-B stralen. Je krijgt deze vitamine niet makkelijk binnen via je voeding en in de herfst en winter moet je lichaam het echt hebben van de vitamine D-opslag in je vetten. Dus lang leve de lente, als de zonnekracht weer toeneemt. En zo krijgt de zon toch weer een gouden randje. Zorg goed voor jezelf en je kunt er heerlijk van genieten.