Wie bepaalt schoonheid?

Soms krijg ik in te maken met onderwerpen waarover ik eerst eens goed moet nadenken. Zo vroeg de krant waarin mijn maandelijkse column verschijnt om een stuk met cultuur als thema. Poeh, cultuur. Wat is cultuur?

We hebben natuurlijk cultuur met hoofdletter C. Bezig zijn met creaties op het gebied van muziek, toneel, dans….. noem maar op. Theater en podia. En dan wordt ik al snel warm, als zangeres van een toffe band. Als schoonheidsspecialiste kijk ik daarnaast ook op een andere manier naar cultuur.

Ieder groepje, iedere omgeving, heeft zijn eigen manier doen en laten. Ik kijk om me heen en verwonder me over wat een variatie aan statements en waarden die ik zie. Wat op de ene plek als mooi wordt gezien, valt ergens anders weer helemaal niet in de smaak.

Daarmee komen mijn gedachten op de cultuur van schoonheid. Wat is schoonheid en wie bepaalt dat? Ik zag laatst een animatie van een vrouw van wie het beeld naar 100 landen was gestuurd. Vanuit ieder land werd haar lokaal aangepaste ideaalbeeld terug gestuurd. Verbazingwekkend, hoe wereldwijd de kijk op mooi zijn zo verschillend kan zijn.

In Elina’s Salon praat ik graag met mijn cliënten en collega’s over wat schoonheid voor hen is. Voor iedereen geldt daarvoor een andere waarde. De een heeft een klein rimpeltje, waar de ander die niet eens opmerkt, maar juist inzit over een pukkel. En tegelijk is ieders eigen waarde waardevol. In de salon is iedereen welkom, iedere mening, iedere cultuur, iedere vraag.

Hetzelfde geldt voor iedereen die bij ons werkt. Allemaal leveren ze dezelfde aandacht, zorg en kwaliteit met dezelfde visie op schoonheid. Maar dat doen ze ieder vanuit hun eigenheid, hun eigen levenswijsheid en kennis.

Voor mij staat voorop dat ik zowel de innerlijke, als uiterlijke schoonheid van mijn cliënten naar boven wil halen. Zodat ze op hun geheel eigen wijze kunnen stralen. Mijn uitgangspunt is dan ook zo natuurlijk mogelijk mooi, ondersteund door natuurlijke producten en behandelingen. Maak ik daarmee uit wat schoonheid is? Dat is iets om nog eens goed over na te denken. Ik vind het namelijk ook geweldig om bij iemand een perfecte make-up te verzorgen, naar eigen wensen, voor elke situatie en gelegenheid.

Wel sta ik dichterbij de schoonheidscultuur en alles wat daarmee samenhangt. En daardoor zie ik eerder wat er gebeurt op het gebied van schoonheid in het land en in andere salons. Intussen vaar ik toch mijn eigen koers. En is iedereen welkom in de cultuur van Elina’s Salon. Waar je ook welkom bent om een mooi gesprek te voeren over schoonheid.

Winnaar Beauty Award 2022 | Winnaar Schoonheidsspecialiste van het jaar regio Noord | Elinassalon