Aandacht voor zonneschade

Ze had enkele kleine, ruwe plekjes in haar gebruinde gezicht en hals. “Ik maak me toch wat zorgen, zoiets heb ik nog niet eerder gehad”, zei mijn cliënte. Toen ik de plekjes van dichtbij bekeek, zag ik het meteen. Ze had actinische keratose opgelopen. Ik kan me voorstellen dat er niet meteen belletjes gaan rinkelen bij deze officiële naam. Toch zou dat wel goed zijn. Want zonneschade, zoals we het in het Nederlands noemen, is een serieuze huidaandoening. Bij zonneschade gaat het over door de zon veroorzaakte verhoorning. 

 

We weten eigenlijk nog niet zo lang hoeveel schade de zon kan aanrichten. Nu blijkt dat een van de langetermijneffecten die wordt veroorzaakt door teveel UV straling, zonneschade is. Het kan een voorstadium van huidkanker zijn en daarmee is het ernstiger dan andere effecten, zoals vroege huidveroudering en pigmentvlekken.

                                                      

Hoe weet je nu of je de huidaandoening hebt? Je ziet kleine verhoornde plekjes die huidkleurig, rood of geelbruin zijn. Ze bloeden makkelijk en zijn ruw. Ook plekjes die niet goed willen hel en vragen om aandacht. Meestal vind je ze op huiddelen waar de zon makkelijk bij kan komen, denk daarbij bijvoorbeeld aan de huid op de handen en in het gezicht. 

Niet iedereen is er even gevoelig voor. Zo maken blonde mensen met blauwe ogen en een licht huidtype meer kans op zonneschade. Ook de tijdsduur van blootstelling aan UV straling telt mee. Wat betekent dat mensen op leeftijd, die veel in de zon zijn geweest, het eerder kunnen oplopen. 

Mijn cliënte was er gelukkig snel bij. Op tijd erkennen en behandelen van zonneschade is belangrijk.
Zo snel mogelijk naar de dokter dus, raad ik iedereen altijd aan. Want er is iets aan te doen. De arts kan de plekjes behandelen met een speciale zalf. En bevriezen met stikstof werkt goed. Soms moet dit worden herhaald, want de plekjes kunnen terugkomen. En niet voor niets ben ik blij met onze heerlijke producten om je huid mee te beschermen tegen zonnestralen. 

Een heerlijk alternatief voor schaduw vind ik zelf de hit van Piura: een zonbeschermingscrème die met de naam die alles al zegt: ‘Cream like a Shade’ heet. Kom maar op met die beschermingsfactor 50 en optimale huidverzorging door onder andere shea butter. Daarnaast raad ik de zonneproducten van Annemarie Börlind graag aan. Hierin is kombu zeewierextract verwerkt om zonnebrand te voorkomen. Duindoorncomplex en vitamine E stimuleren de celactiviteit en zorgen zo voor een gezonde huid. En de aftersuns zijn een verademing voor je velletje.

                                                     

En vorig jaar schreef ik er ook al eens over in mijn blog Zomerse beslommeringen, deze lees je hier. zonbescherming van binnenuit is een goede aanvulling op alle smeersels. Met het voedingssupplement Skin Protect van Laviesage werd mijn eigen huid snel meer weerbaar tegen de invloeden van de zon.

Maar………..dan maar helemaal niet meer in de zon? Nee, natuurlijk niet! Want we hebben ook veel baat bij die zonnestralen, al is het alleen al om ons humeur. Dat, tenminste bij de meeste mensen, opfleurt als het weer beter wordt. Endrofine is het stofje wat ons lijf dan meer gaat aanmaken en wat hiervoor zorgt. Plus de broodnodige vitamine D, waarvoor we de zon ook nodig hebben. En onze spieren worden soepeler. Ja, echt waar, let er maar eens op.

Dus zon vermijden raad ik niemand aan. Stel je wel met beleid bloot en bescherm jezelf. Dan ga je een heerlijke zomer tegemoet.

 

Winnaar Beauty Award 2022 | Winnaar Schoonheidsspecialiste van het jaar regio Noord | Elinassalon